2011/02/17

Направи другия щастлив

Да направиш себе си щастлив,е добре. Да направиш някой друг щастлив,е още по-добре. Защо? Защото тогава ще изпиташ щастие. Ще дойде радост. Щастието ще се върне към теб. Не да се мъчим да бъдем щастливи по наше разбиране, а с добри дела да навлезем в щастието. Правейки другия щастлив,ти ощастливяваш и себе си.Същото е и със злото. Правейки зло на другия,правиш зло на себе си. Грехът донася зло и смущение за душата ни.

По принцип, човекът е свикнал да прави добро на себе си. Да прави добро на другия,му се вижда трудна работа. Но стига да иска,човек може да направи другия щастлив.Правейки веднъж това и му хареса,може да го направи пак. Може да се започне с едно малко добро. Това може да бъде услуга, уважение, добро отношение, любезност, приятни думи и т. н. Постепенно,навлизайки в доброто, се навлиза в щастието и радостта.Това се чувства най-добре, когато съвестта и сърцето са чисти. Когато душата и чувствата са сигурни в Божия мир. Врагът на щастието са и лошите мисли и чувства към другите. Когато ги допуснем да работят в нас, тогава излизаме от щастието. Истина е,че грехът много лесно и бързо убива щастието.Ако нещо в другия не ти харесва-моли се!Нека да не мислим,че само другите са виновни,а ние винаги да сме прави.

Щастието включва и това-да правим приятели тези,които не са били приятели.Тогава също ще изпиташ удовлетворение, удоволствие от щастието. В Мат.5:44,Исус каза:”Но аз ви казвам, обичайте неприятелите си.” За много хора това ще се окаже трудна работа. Защо когато направиш добро на някого, ти става хубаво и приятно? Защото в основата на щастието е доброто. Оттам идва и радостта в душата.Понеже ти си направил добро на другия и си го направил щастлив, Бог ще ти го върне и ще зарадва и тебе. Защо? Защото си извършил Неговата воля. Защото си решил да правиш това,което Бог прави. Божията любов в нас-е най-сигурният белег за щастието. Това започва,когато човек повярва в Бога, покае се и е новороден,променен и има страх от Бога спрямо греха.Бог очиства такъв човек от греховете му и му дава радостта на спасението.Това е щастие. Идва любов, мир, надежда. Много хора се чувстват щастливи и при кръщението в Св. Дух. Търпението, себевладението, също ни водят към мир и щастие. Търпеливият е победител.

Една жена може да направи щастлив своя мъж, стига да знае как! Вероятно сега някоя жена ще си каже: Ами кажи как, де! Библията казва много добре как!

1 Сол. 5:15 ”Внимавайте, никой да не връща никому зло за зло, но всякога търсете доброто един на друг и на всичките.”

Лук.6:31 ”И както желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях.”

Кой иска да му правят зло? Всеки иска да му правят добро...

1 Кор.10:24 ”Никой да не търси своята лична полза, но всеки ползата на другия.”

1 Кор. 10:33 ”както и аз угаждам на всички във всичко, като търся не своята си полза, но ползата на мнозина, за да се спасят.”

Или търся ползата на мнозина, за да бъдат щастливи в спасението...

Мъжът също може да направи жена си щастлива. Децата, ако постъпват мъдро и разумно, могат да направят щастливи своите родители. Родителите също могат да направят щастливи своите деца. Приятелството между хората,ги прави радостни помежду им.

Когато се говори за щастие, много хора мислят,че това е нещо много непостижимо. А всъщност щастието е равно на вътрешна радост и задоволеност, душевен покой,равновесие и мир. Радостта в човека е в основата на щастието. Радост,но не от греха,а радост от направено добро. Щастието е постижимо,когато се върви в Божия път. Бог иска да ни направи радостни, доволни и щастливи в един грешен и безнадежден свят. Божието присъствие ще ни направи истински щастливи.

Много е важно на какво се радваш. Има хора, които се чувстват временно радостни чрез алкохол. Други се радват на вицове и смешки. Трети се радват,ако откраднат нещо. Други се радват на злото. Някои се радват на неморалността. А ти и аз,на какво се радваме? Когато повече се молим и внимаваме на себе си, Божието присъствие ще ни радва повече. Това присъствие, те прави да чувстваш,че си друг, променен. Усещаш, че дълбоко в душата ти се е случило нещо приятно, радостно, чудесно, което трудно можеш да обясниш. Божието присъствие донася в нас благородно чувство.Тези неща, заедно с любовта донасят истинското щастие. Търсим ли щастието извън Бог и Неговото Слово, ще се заблудим. Човек се лъже,че щастието е в материалните неща - пари, коли, къщи, ядене, пиене и др.

Пс. 16:11 ”Пред Твоето присъствие,има пълнота от радост,вдясно от тебе,всякога веселие.”

Тези неща могат да се случат вътре във вярващия само чрез Божието присъствие, което прави човека щастлив. Идва ли ни на ум, че святостта улеснява щастието?Да не забравяме, че щастието се крепи на нежни и приятни чувства и отношения. Щастието трябва да се поддържа. Често щастието отлита много бързо от живота ни. Тогава идва несигурност, страх, колебание, отчаяние, безразличие.Щастието прави човека разумен и внимателен с другите.

Един мафиот бил прострелян. Умирайки, казал на приятеля си: ”Щастието не съществува!”. Това не е вярно и противоречи на Божието слово. Така говорят хората без надежда,без Бога,без щастие в себе си. Щастието е в добрите дела,в святостта, в добрите отношения. Няма ограничения за правене на добро. Бог никога няма да ти каже: ”Спри да правиш добро!”

1 Петр. 1:22 ” обичайте се един друг горещо от сърце.”

Римл. 2:7 говори, че ако постоянстваме в добри дела, Бог ще ни даде вечен живот.

Тит 3:8 ”И желая да настояваш върху това,с цел ония, които са повярвали в Бога,да се упражняват старателно в добри дела.Това е добро и полезно за човеците.”

Това ще докара и щастие на човеците. Ако тук на земята имаме проблеми с щастието, горе в небето спасените хора, ще бъдат постоянно в щастие и радост.

Исая 35:8-10 ”И там ще има друм и път,който ще се нарече път на светостта; Нечистият няма да мине през него,но ще бъде само за тях; Пътниците-даже и глупавите-няма да се заблуждават по него. Лъв не ще има там,нито ще се качи по него хищен звяр;Такъв не ще се намери там; Но изкупените ще ходят по него. Изкупените от Господа ще се върнат,И ще дойдат с възклицание в Сион:Вечно веселие ще бъде на главата им; Ще придобият радост и веселие;А скръб и въздишане ще побегнат”.

Нашата тема беше: Направи другия щастлив! Как? Чрез доброто. Амин

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове