2011/04/02

Аварията във “Фукушима 1” стигна нивото на “Чернобил”

С Георги Касчиев, доктор по реакторна физика, разговаря РАЛИЦА ДАСКАЛОВА:

- Г-н Касчиев, само преди 15 дни, когато дадохте интервю за "24 часа", за много хора изглеждаше нереално замърсяването от японската централа "Фукушима 1" да дойде над Европа и България. Тогава дори имаше ожесточени критики срещу написаното при нас. От няколко дни много служби в страната ни - ядрената агенция, БАН, екологичното министерство, дори военни поделения мерят и ловят радиоакитвните газове от Япония. Защо тогава не ви повярваха и доколко се влоши положението днес?

- Трябва да се знае, че службите, лобиращи за развитието на ядрената енергетика и по света, и у нас, с голяма неохота обсъждат какво става във "Фукушима 1". Те знаят, но не искат да признаят, че след случилото се светът вече ще е друг.

Неизбежно е да пристигне замърсяване от "Фукушима 1". Казвам, минимално е засега, тъй като от аварията насам ветровете духат основно от Япония към океана.

Там се превъртат, завихрят, някои частици през Китай се насочват към Европа. 24 от станциите на организацията към ООН, която изследва атмосферата, вече регистрираха радиоактивни газове в минимална концентрация. Има ги в Китай, Русия, Швеция, Англия, Австрия - измериха йод и цезий. Засега поне концентрациите в Европа са под 1000 пъти по-ниски от тези, които бяха след “Чернобил”. Но може да се вдигнат и да станат примерно 100 пъти по-ниски от ”Чернобил”.

Това в момента е максимално благоприятният сценарий. У нас обаче тези дни идват субстанции, изпуснати в началото на инцидента в Япония, а там изхвърлянията и преносът продължава. Така че вероятно концентрацията им ще нарасне многократно, може би десетки пъти. И то, ако се запазят същите условия, т. е., ако не стане експлозия или лавопродобната горивосъдържаща маса не пробие обвивката на реакторите.

- Тогава?

- Страшно, защото изхвърлянията ще отиват нависоко, а така се разпространяват много по- бързо и по-надалеч.

- Както е станало при “Чернобил”, нали? Всъщност трагедията във "Фукушима" дали не достигна тази в Чернобил?

- Аварията в Япония според мен вече е на най-високото 7 ниво по скалата за оценка на ядрени инциденти ИНЕС. И намирам за възмутително поведението на ядрената общност, която не смее да се произнесе по този въпрос, защото, видите ли, трябвало да чака официално съобщение от Япония, а после да се направят проверки. А указанията за ползване на ИНЕС ясно показват, че нивото на “Чернобил” вече е достигнато във “Фукушима”. Мнението ми се базира на оценки от два независими източника, че изхвърлянията на радиоактивен йод 131 попадат на най-високото ниво.

- Може ли да се окаже и по-лошо, след като изхвърлянията не спират? И каква всъщност е ситуацията сега? (Интервюто е взето в сряда- бел. ред.)

- Аварията не е спряна. Дори се оформя консенсус сред ядрените специалисти, че във втори реактор на "Фукушима" има разтопяване на горивото, което е пробило долната част на корпуса и е попаднало в бетонната шахта в т нар. сух кладенец. Залято е с морска вода. Нищо чудно да разяжда бетона отдолу. В първи и трети реактор положението не може да се стабилизира. 30-40% от горната част на активната зона вече не е покрита с вода. Там радиоактивното гориво се е разтопило и е много вероятно в тази част на реактора да се е формирал обем от пара и газове, най-вече водород, и японците не могат да се справят с тази ситуация. Те се стараят да изтласкат газовия мехур. Но това създава опасност от водородна експлозия.

Положението във "Фукушима 1" остава доста зловещо. В четвърти реактор горивото е извадено в басейна, но и там има деградиращи процеси. Горивото вероятно е стопено - няма данни какви са температурите в този басейн и в два от останалите. Дали са затрупани с отломки от експлозиите, дали стените им са цели? Вероятно има огромни повреди и със сигурност част от радиоактивните емисии идват от повредените касети в тези басейни. Това е 100% сигурно. Показва го фактът, че съотношението между йод и цезий във въздушните емисии се мени. Ако беше само изхвърленото от реакторите - съдържанието щеше да е едно и също. Но не е.

Това е кошмар, който продължава.

В Япония вече в голяма част от префектурите се измерват радиоактивен йод и цезий и други елементи на деленето. Радиоактивността на морето около “Фукушима 1” е нараснала до 4400 пъти над допустимото. Сега на 40 км е с радиоактивно замърсяване 2,5 пъти над нормата и т. н.

- Кажете какво могат да направят хората у нас. Българите не вярват, че институциите им казват цялата истина, има съмнение, че нещо се крие, за да няма паника. Малко преди да ви се обадя за интервюто, колежка с малко дете ме попита как да е сигурна, че то не е застрашено. Сега е ваканция, децата са по улиците, а валят едни дъждове...

- Съдейки по данните на другите страни, за България все още практически няма опасност, но мога да кажа със сигурност на хората - в никакъв случай да не се стои под дъжда. Колкото и да е малка концентрацията, валежите свалят газове и частици.

- Да изхвърляме чадърите ли?

- Най-добре, а може и да ги измиете хубаво. Ако са намокрени дрехите, да се почистят старателно. Трябва да се измие косата, намокрена от дъжда. Има вероятност на отделни места да паднат повече от тези елементи. Това беше установено при “Чернобил”.

- Вие живеете и работите във Виена. Какви са съветите там към хората?

- Тук вярват на институциите си. Засега няма страх и паника, но хората се притесняват, че за 32 г. вече стават 3 тежки аварии. Значи досега са ни лъгали, че ядрената енергетика е безопасна. Тези хора от ядрената общност не заслужават никакво доверие. Притеснява ме, че хората по света си вземат поуки веднага. А у нас не.

АЕЦ "Белене" е сеизмична площадка, запомнете го. Тя е със среден, клонящ към висок сеизмичен риск.

- Защо смятате, че не си вземаме поука? В София се чуват все повече гласове за спиране на проекта. Вчера имаше голям протест, организиран от Синята коалиция и еколози.

- Да, но премиерът каза, че "Белене" ще се строи. А това ще бъдат най-голямата аванюра и престъпление. София също е сеизмична зона, дори по-опасна. Въпреки това БАН иска да прави изследователски реактор.

И то в сградата, построена преди 55 г. на десетки метри от училище, там са "Младост", "Метро", “Цариградско шосе”, излиза и новият лъч на метрото. Даже нарекли този реактор граждански - с голямо умиление. Ако стане земетресение и се срути, ще наблюдаваме "Мини-Фукушима" в София. И това, след като виждаме, че дори японците не могат да избягат от сеизмичната заплаха.

- Усещам някаква промяна в мнението ви за японците. В предния ни разговор бяхте с резерви спрямо ТЕПКО - компанията - оператор на реакторите във "Фукушима 1".

- Не съм си променил мнението. През първите решаващи 20-24 часа ТЕПКО не бяха адекватни. Те като че ли не са и допускали, че горивото ще се стопи. А можеха да се опитат да предотвратят водородните експлозии. Трябваше да вентилират помещенията и даже да ги разбият, както по-късно направиха при 5-и и 6-и блок. А те се втурнаха да докарват мобилни дизелгенератори. Възстановиха захранването, но кога? 19 дни след аварията. Нямаха стратегия за намаляване на последиците.

- Вие сте били в Япония, как работят там ядрените спецове?

- В случая се вижда липса на решителен и знаещ човек. Там има силна дисциплина. Каквото каже началникът, само това се прави, ако не каже- никой нищо не прави. Корпоративното мислене води до по-тежки последици.

Предизвикаха огромни последици за Япония - вземат заем от 24 млрд. долара, за да изплатят компенсации на пострадалите.

- Как обикновеният човек да се ориентира по данните на институциите? Кога трябва да вземем мерки?

- Хората трябва да следят съобщенията на Агенцията за ядрено регулиране за радиационния фон във въздуха. (“24 часа” публикува данните всеки ден на страницата с прогнозата за времето - бел. ред.) Трябва да се следят информациите за измерените стойности на радиоактивен йод в атмосферата. В Европа в момента се хващат стотици микробекерели на кубичен метър. Това ще се повишава.

Днес (вчера) има станции, даващи над 1 милибекерел на куб. метър. Ако отиде на десетки минибекерели, вече става лошо. Напомням, че на 2 май 1986 г. над София бяха измерени 3 бекерела на куб. м. Има голяма неопределеност - може някъде локално да се завихрят ветровете и да падне много дъжд. Но газовете и частиците продължават да минават.

И ще се увеличават - във “Фукушима” продължават изхвърлянията в атмосферата. Някои от тях пак ще достигнат до Европа и България.

ВИЗИТКА

- Роден е през 1949 г. в Шумен.

- Работи в Института по изследване на риска към Университета по природни ресурси и приложни науки във Виена.

- Доктор на науките по реакторна физика.

- През 2001-2002 г. е професор по ядрени реактори в Токийския технологичен институт.

- Бил е съветник на генералния директор на МААЕ.

- В периода 1997-2001 година е бил председател на тогавашния КИАЕМЦ, сега Агенция за ядрено регулиране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове