2012/03/27

НЕ ДАВАТ ДИПЛОМА БЕЗ ВАКСИНА Тръгват хайки за имунизации, глобяват бъзльовците със 100 лв

Изненадващи проверки за задължителни ваксини правят здравни инспектори на джипита и родители, съобщиха пред Дартс нюз лични лекари. Оказва, се че много ученици се скатават от имунизации, което принуждава докторите да работят и като детективи докато ги открият.

На 6 години, точно преди да тръгнат на училище децата трябва задължително да имат четиривалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомелит. (реимунизация). В първи клас се бие манту за туберкулоза, а при положителна проба се поставя нова ваксина за болестта, когато ученикът стане на 11 г. Шестокласниците трябва да се реимунизират с тирваксина срещу тетанус и дефтерия, както и с триваксина за заушка, морбили, паротит. Последното, но много важно боцкане е в 10 клас - манту за туберкулоза и ваксина за тетанус и дифтерия.

Затруднения с намирането на някои от малките си пациенти, които трябва да се ваксинират изпитва и д-р Ели Китанова, семеен лекар и специалист по детски болести. Тя е личен доктор на 400 ученика и дойде ли време за ваксина редовно звъни на родителите. Наскоро е била проверена от здравен инспектор. Въпреки, трудностите, които изпитва д-р Китанова успяла да се справи с намирането на децата и е била изрядна по време на ревизията. „Една от възрастните пациентки се отказа от ваксина срещу подпис”, обясни д- р Китанова пред Дартс нюз. Тя уточни, че когато хората не искат да бъдат имунизирани подлежат на глоби. Санкцията е 100 лева. В случай, че пациентите не са уведомени за ваксинацията тогава наказания отнасят джипитата.

Малко от отказващите боцкане ученици знаят, че това може да им създаде много проблеми за в бъдеще. Освен, че не са защитени от болести те не могат да следват в чужбина. За учене в Англия например се иска освен задължителното в България манту за туберкулоза и допълнителна ваксина – срещу менингит, обясниха лични доктори. Така, че ако не са ваксинирани младежите и девойките не могат да заминат и да вземат диплома за висше.

Хомеопати промивали мозъци
Според джипита „голяма беля” правят хомеопати, които не са лекари. Случвало се майки, които спазват стриктно имунизационния график да отидат при хомеопат и след това изведнъж започват да бойкотират ваксините, защото билкарите им промивали мозъците. Тогава личният лекар прави всичко възможно да ги убеди да боцкат хлапетата. Той обяснява, че без задължителните ваксини детето не може да бъде записано в ясла, детска градина и училище. "Тези, които не се ваксинират разчитат на имунитета на другите", казва д-р Китанова. "Ако има пробив и заболяване като полиомелит бъде внесено от чужбина неваксинираните могат да се парализират", допълни тя. Д-р Китанова припомни, че при епидемията от морбили пред 2010 година има 10 починали деца. Според нея това нямаше да стане, ако бяха ваксинирани.

Райна Харалампиева

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове