2009/05/11

Градим дом заедно, a не поотделно!

Когато започнем да правим неща заедно, възникват ситуации, чийто мъдро разрешаване отварят бъдещето пред нас и този дом.

Добрите намерения, които имаме поотделно няма да свършат много работа, ако не можем да намерим начина, по който да ги реализираме заедно.

Говоря за съработване помежду ни. Когато решиш да се съработиш с някой, трябва да се разделиш с начина на мислене “винаги ще става на мойта”!

Ако винаги искаш да става на твойта, най - вероятно ще останеш неразбран и самотен.

Трябва да разберем, че има голяма разлика между просто църква, като група от хора, които се събират от време на време заедно, и църквата, като духовен дом (семейство) –хора, които трябва да се научат да живеят заедно. За да може църквата да започне да функционира като дом, някои неща трябва да се променят в нея. Всъщност, когато говорим за промяна в църквата, говорим за промяна в нас.
Нека четем някои стихове от Словото:
Съдии 6:11-14;
11. И Ангелът ГОСПОДЕН дойде и седна под дъба, който беше в Офра, който принадлежеше на авиезереца Йоас. А синът му Гедеон тъкмо чукаше жито в лина, за да го скрие от мадиамците.
12. И Ангелът ГОСПОДЕН му се яви и му каза: ГОСПОД е с теб, силни и храбри!
13. А Гедеон му каза: Моля те, Господи, ако ГОСПОД е с нас, защо ни постигна всичко това? И къде са всичките Му чудеса, за които бащите ни ни разказваха и говореха: Не ни ли изведе ГОСПОД от Египет? Но сега ГОСПОД ни е оставил и ни е предал в ръката на мадиамците.
14. А ГОСПОД се обърна към него и каза: Иди с тази твоя сила, и ще освободиш Израил от ръката на Мадиам. Не те ли изпратих Аз?

Втор.31:7 Тогава Моисей повика Исуса и му каза, пред целия Израил: Бъди силен и смел, защото ти ще въведеш тия люде в земята, за която Господ се е клел на бащите им, че ще им я даде, и ти ще им я разделиш за наследство.
31:23 А Господ заръча на Исуса Навиевия син, казвайки: Бъди силен и дързостен, защото ти ще въведеш израилтяните в земята, за която съм им се клел; и Аз ще бъда с тебе.
Исус Навин 1:1:9, 16-18; 1 Лет. 28:20.

Всички тези стихови ни показват как Бог и Божии хора насърчават!

Всеки има нужда да бъде насърчаван. Не само от Бог, но и от хората, с които е свързан!

Искам днес да говоря за силата на насърчението. Има сила в нашите думи - сила да рушим и сила да градим! Когато насърчаваме, ние градим! Затова заглавието на словото ми е "Насърчител, който гради в дома".

За да насърчаваш, не ти трябва винаги повод, а това е въпрос на избор и решение в нас. Гедеон не даде причина на Бог да го насърчи, но Бог избра да го направи.

Насърчението носи сила в себе си. Насърчението отваря бъдеще пред нас! - Исус Навин,Соломон и т.н.

Много пъти ние чакаме човека да си заслужи насърчението и тогава го насърчаваме.

Умей да насърчаваш човека в неговия растеж и развитие, а не, когато стане съвършен. Да насърчиш някой в несъвършенството му означава, да вярваш, че нещата ще се променят за него!

Има толкова много обезсърчени хора поради това, че никой не ги е насърчавал през времето.

Когато насърчаваш някой, ти, всъщност, му помагаш да изкара най- доброто от себе си!

Когато насърчаваш някой, ти му даваш възможност да погледне на себе си по различен начин.

Има две думи, които хората не използват достатъчно, и, които биха променили света - тези думи са "благодаря" и "извинявайте"!

Някой може би ще каже: "Хайде сега това е дребна работа..." Моят въпрос е забелязваш ли дребните неща? Понеже хората, които забелязват дребните неща, един ден стават велики хора! Забелязвай малките неща, но дръж очите си на голямата картина!

Исус говори една притча, в която Господаря каза на слугата: "Хубаво добри и верни слуго, в малкото си бил верен, над много ще те поставя...". Господарят насърчи слугата в малките неща, с които се беше справил. Ако Бог забелязва малките неща и ни насърчава в тях, защо ние да не го правим също?
Когато насърчаваш някого, ти му помагаш да стане победител! Ти го мотивираш да продължи да се бори до пълна победа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове