2009/09/29

Какво казва Библията за кредитите и дълговете

Владислав Генов е от Шумен и е християнин от 2 години. Преди да повярва, е управлявал малък и среден бизнес. Сега той е част от Евангелската петдесятна църква, Варна, и има фирма, която ръководи според Божите стандарти.


Дълговете въвеждат ли ни в робство? Кредитът дълг ли е?
Има много книги и курсове, които ни учат как да печелим повече пари, но почти няма такива, които да ни учат как да харчим правилно. Един от проблемите е не че печелим недостатъчно, а че харчим неразумно. Когато харчим повече, отколкото получаваме, ние изпадаме в дълг. Почти винаги думата „изпадаме“ се заменя от по-деликатната „използваме“. Прочетете внимателно изречението: „Използването на дългове от хората става все по-популярно средство да се придобие нещо, за което те не могат да платят цялата сума в момента, но срещу малка и достъпна първоначална вноска могат да придобият и да ползват стоката веднага.“

Всичко дотук е чудесно, но в това изречение не се казва цялата истина. А тя е, че не придобиваме собствеността на тази стока, а само се ползваме от нея до момента, в който я изплатим напълно ведно със съответната лихва.

Кое ни дава гаранция обаче, че ще получаваме сигурни приходи в бъдеще през този период? Ако имате пълната сума в някоя ваша банкова сметка, това е добре. Но ако работодателят ви не е в състояние да ви плаща от следващия месец? А ако ви съкрати? Ако бизнесът ви намали рязко приходите си поради независещи и непредвидени от вас причини? Ако си мислите, че това е просто един „черен сценарий“, погледнете всекидневните финансови новини. Това се нарича дълг. Дългът е особено сериозен проблем във време на глобална финансова криза.



Какво всъщност представлява дългът?

Това е парично задължение – заем, който трябва да се изплати от един човек на друг или на организация. Дългът включва пари, дължими на компаниите, за кредитни карти, банкови заеми, заеми от семейство и приятели, заеми за покупка на лек автомобил или недвижима собственост. Ако заемът не може да бъде върнат, този, на когото се дължат пари, може да се обърне към съдия-изпълнител. Съдия-изпълнителите възстановяват парите, които хората дължат на техните клиенти. Ако не можете да изплатите дълга, те могат законно да ви конфискуват вещите и да ги продадат на търг, за да покрият дълга. Тук е мястото да отговорим на въпроса: „Кредитът дълг ли е?“ Да, кредитът е дълг.



Какво казва Библията за дълга?

Библията не одобрява дълговете. Тя не казва, че е грях да изпаднеш в дълг, но не насърчава ни най-малко използването им.

„Не оставайте никому длъжни в нищо“ (Римляни 13:8). Причината, поради която Господ не насърчава дълговете, е, че така Неговите деца стават зависими не от Него, а от този, на когото дължат.

„Който взема назаем, е слуга на заемодавеца“ (Притчи 22:7). Господ желае ние да бъдем свободни и да Му служим, а не да бъдем финансови роби на заемодателите си. Ако сме изпаднали в дълг, една от причините е непокорството: „Но ако не слушаш гласа на Господа, твоя Бог, и не изпълняваш старателно всичките Му заповеди и наредбите Му, които днес ти давам, то всички тези проклятия ще дойдат върху теб и ще те придружават“ (Второзаконие 28:15).

„Чужденецът, който е сред тебе, ще се издига все повече над теб, а ти ще пропадаш още надолу. Той ще заема на теб, а ти няма да заемаш на него; той ще бъде глава, а ти ще бъдеш опашка“ (Второзаконие 28:43– 44).

Но как така? Аз ходя на църква, помагам на хората, благовествам, работя на две места... но парите все не ми достигат. А има толкова много необходими неща... Попита ли Бог в молитва, преди да купиш поредното нещо, което е „много необходимо“? Или просто си преценил, че това е изключително нужно, и с прекалена самоувереност в бъдещето си изтеглил кредит и си го купил. А когато дойде моментът на поредната вноска и парите не достигат, тогава падаш на колене и започваш усърдно да се молиш.

Разбираме ли къде е непокорството? Ние не считаме за необходимо да се допитаме до Господа за това, а дори и да сме го направили, сме оставили на чувствата си да надделеят. Ако Господ ни е позволил да изтеглим заем, Той ще се погрижи за всяка една вноска. Господ е обещал за всеки, който Му е покорен: „Ако слушаш добре гласа на Господа, твоя Бог, и старателно изпълняваш всички Негови заповеди, които днес ти заповядвам, тогава Господ, твоят Бог, ще те издигне над всички племена на света. И всички тези благословения ще дойдат върху теб и ще те придружават, ако слушаш гласа на Господа, твоя Бог.

Господ ще ти отвори доброто Си съкровище – небето, за да дава дъжд на земята ти навреме и да благославя всички дела на ръцете ти; и ти ще заемаш на много народи, а няма да вземаш назаем” (Второзаконие 28:1–2, 12).

Изпадането в дълг е израз на прекалената ни самоувереност за бъдещето. Ние решаваме със стиснати очи, че в бъдеще все някак ще се оправим. Библията не приема подобно поведение: „Слушайте сега, вие, които казвате: Днес или утре ще отидем в еди-кой си град, ще останем там една година и ще търгуваме, и ще спечелим, когато вие не знаете какво ще бъде утре. Какво е животът ви? Защото вие сте пара, която се явява и после изчезва. Вместо това вие трябва да казвате: Ако иска Господ, ние ще живеем и ще направим това или онова” (Яков 4:13–15).



Кои са факторите, които водят до изпадане в дълг?

Липса на знание – много хора не са обучени как да харчат.

Липса на планиране и дисциплина – често харчим импулсивно, без да имаме план или бюджет, които да ни показват, че не надминаваме приходите си.

Угаждане – често харчим, за да угодим на своите желания.

Обстоятелства – често се случва да изпадаме в дълг поради неочаквани спешни нужди – болести, загуба на работа, икономическа криза и др.



Как да се освободим от дълга?

1. Трябва да осъзнаем, че постъпваме неправилно, и да вземем решение в сърцето си да се освободим от дълга: „Но Даниил реши в сърцето си да не се оскверни... А Бог направи така, че Даниил да придобие благоволение и милост...” (Даниил 1:8–9).

2. Да се молим: „Не се безпокойте за нищо; но във всяко нещо с молитва и молба изказвайте прошенията си на Бога с благодарение“ (Филипяни 4:6).

В ІV Царе 4:1–7 една вдовица беше под заплаха да загуби своите деца в робство в полза на кредитора си. Тогава тя помоли Елисей за помощ и Господ чрез него преумножи и малкото, което тя имаше. Така тя освободи децата си.

3. Да даваме на Господа – да не си спестяваме десятъка, да не се оправдаваме с това: „Бог ще ми влезе в положението.“ Ето какво казва Самият Той: „Ще краде ли човек от Бога? Вие обаче Ме крадете. И казвате: В какво Те крадем? В десятъците и в приносите“ (Малахия 3:8).

Това е правилният начин: „Почитай Господа от имота си и от първото на целия доход. Така ще се изпълнят житниците ти с изобилие и линовете ти ще се преливат от ново вино“ (Притчи 3:9–10).
4. Да не правим нови дългове: „Благоразумният предвижда злото и се укрива. А неразумните вървят напред – и страдат“ (Притчи 22:3).

5. Да си направим план за разходите или бюджет, който да е съобразен с приходите ни.

6. Да си направим погасителен план за всеки дълг (кредит), като започнем с изплащането на най-малкия дълг или този с най-голяма лихва. Защото, като изплатим този с най-голяма лихва, ще загубим по-малко пари. Като изплатим най-малкия бързо, това ще ни насърчи и за другите. След като изплатим даден дълг, можем да прибавим сумата, която сме давали за тази вноска, към сумата за вноската по следващия – така ще правим по-големи вноски (ако е позволено) и ще изплатим и следващия дълг по-бързо.

7. Да обмислим вариант за допълнителни доходи.

Георги Зидаров, 12.05.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове