2009/09/29

Да останеш верен – въпрос на чест или по-скоро на обич

Да останеш верен. Верен ли? Във век като нашия това понятие звучи някак старомодно. Защо е нужно да оставаш верен? Днес имаш едно разбиране за живота си, утре – друго. Днес цениш нещо или някого, утре вече ти е все едно или просто решаваш, че нов хоризонт се открива пред теб. Всеки, който дръзне да стои на пътя ти, ще бъде отстранен. А последствията – кой ли мисли за тях, особено когато те няма как да бъдат измерени материално и във времеви план. И така верността се превръща в непотребен мит. Приемливо обаче е да бъдеш верен на себе си – егоизмът ни залива едва ли не оправдано. Противниците на тази идея трябва да бъдат погребани. А що се отнася до вярност във взаимоотношенията ни, нейните основи са подкопани. В нашето общество сякаш не е проблем да изневеряваш на съпруга или съпругата си, не е проблем да си безотговорен родител, да не се интересуваш от детето и „малкия му свят“. Не е проблем да си приятел само за забавленията или пък да си неверен последовател, християнин, стига да не е фрапантно. Защо излишно да си усложняваме живота с тази вярност?
Да погледнем нещата от друг ъгъл. Какво всъщност показва верността?

Вярвам, ще се съгласите, че тя е израз на обич, дълбока любов, признателност, уважение. Трудно е да практикуваме вярност, но какво по-хубаво от това, някой да покаже вярност към нас, нали? Бихме били благодарни. Бихме се чувствали почетени.

Да приемем, че сме се преборили с егоизма си и сме показали вярност към околните и към Господа. Чудесно! Но тук вече идва ред на въпрос от следващо ниво: дали не сме били верни първо поради себеуважението си, личното достойнство и чувство за чест? Не гъделичкаме ли с подобна фалшива вярност егото си... отново? Самодоволни сме, че сме устояли, че сме се справили и сме останали верни, сякаш сме имали и имаме силата да го постигнем сами, без Божията помощ и любов, както и търпението на близките ни. Къде са любовта и признателността към Бог? А към околните?

Истина е, че верността изисква постоянство и дисциплина. Изисква жертви. Не е лесно да си верен на Бога, а и на хората, когато си онеправдан, наранен... Но си струва. Истинско и достойно е да останеш верен не толкова заради собственото си име и себеуважение, а защото обичаш Този, към Когото проявяваш вярност. Да останеш верен на Него, а не на себе си и собствените си принципи. Да останеш верен на Неговото Слово, а не на своя модел за начин на живот. Да останеш верен на Неговото специфично водителство, а не на човешката псевдомъдрост и воля.

Да, има една особеност: „Щом избереш да бъдеш верен на Исус Христос, ще влезеш във война с Аза си“ (Осуалд Чеймбърс). Но нима не си струва Азът ни да умре за себе си и на негово място да заживее личност, подобна на Христос?

Дано се научим да показваме вярност на първо място към Бога, а после и към близките ни. Най-хубавият дар на вярност е този на нашия Господ: „Ако сме неверни, Той верен остава, защото не може да се отрече от Себе Си” (ІІ Тимотей 2:13)... И защото ни обича.


Калина Тончева, 14.09.2009

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове