2010/05/15

Осем ключа към лично усъвършенстване

от д-р Джоузеф Матера

Бог е вложил в нас естествени и духовни закони, които можем да използваме, за да надделеем над плътското си естество и да се усъвършенстваме и развием потенциала си като човешки същества. Невярващите също могат за се възползват от тези закони и да се усъвършенстват в някои области от живота си, защото Бог има благодат, която е достъпна за всички. Следват няколко принципа, които всички лидери трябва да се научат да прилагат.


I. Поддържай позитивно отношение (Филипяни 4:8)

• Библията ни заповядва да мислим само за неща, които са добри, чисти, благородни и похвални.

• Не е въпрос само да се почувстваш добре, след като си се молил; става въпрос винаги да поддържаш позитивно отношение.

• Няма значение какво другият човек ти е направил; има значение какво ти правиш с твоите мисли. Много от нас позволяват нараняващи думи да продължават да ни влияят и да определят бъдещето ни.


II. Виждай себе си като успешен в бъдещето (Евреи 12:1-2)

• Исус понесе смъртта на кръста, защото виждаше предстоящата радост.

• Не оставяй настоящите ти обстоятелства да определят бъдещето ти (Римляни 4:17-19).

• Не продължавай да размишляваш за нараняванията и провалите си или за постъпките на хора, които са те разочаровали. Не позволявай тези неща да продължават да те разрушават! Фокусирай се върху целия потенциал, дарби, способности и сила от Бога, които са на твое разположение, като вярваш в Него, че ще ти даде победата.


III. Бъди постоянен при краткосрочните цели, които са лесно постижими

• Когато отново започнах да свиря на китара (след почти 10-годишно прекъсване) дори не знаех как да изсвиря един акорд! Възстанових си владеенето на инструмента като практикувах акорди за 5-10 минути на ден, няколко дни в седмицата. Не се опитвах да свиря по няколко часа на ден и седем дни в седмицата както в тийнейджърските години. В този случай щях да се обезсърча и да не посегна към китарата. Започни с малки стъпки и бъди постоянен. Удивително е колко ефективно може да се окаже постоянството! Ако се посветиш да четеш, да се молиш и да правиш упражнения за кратко време, но си постоянен да го правиш през деня на малки порции, това ще трансформира живота ти!

• Някой е казал, че ако четеш по даден предмет по един час на ден в продължение на три години, ще станеш експерт в тази област на познанието!


IV. Инвестирай времето си за постигане на краткосрочни и дългосрочни цели

• Ще бъдеш шокиран, когато разбереш колко много време пропилява всеки ден средностатистическият човек.

• Всеки висококвалифициран човек разполага със същите 24 часа в денонощието като всички останали. Ако планираме мъдро как ще прекараме времето си и го инвестираме в нещо значимо, вместо да гледаме телевизия, видео и да играем онлайн покер и други такива, ще бъдем способни да постигнем велики неща! Всеки път когато кажеш “да” на едно нещо, ти казваш “не” на нещо друго. Ако искаш да водиш живот без ангажименти, никога няма да достигнеш пълния си потенциал.

• Дори, когато работех светска работа - в магазин за фотоапарати, в ресторант или като охрана, носех със себе си Библия джобен формат и четях по една книга от Новия завет всеки ден. През 5-минутните почивки аз я изучавах. През обедната почивка отделях време да я изучавам и всеки ден успявах да изкопча от 30 до 60 минути за това, което доведе до невероятна промяна в живота ми!


V. Впрегни копнежа си да вършиш неща, които ще придвижат първостепенните ти цели, а не твоите хобита

• Това, че имаш силно желание за дадено нещо, не означава, че си призван да се фокусираш върху него. Например, аз обичам да карам ски, да играя тенис на маса и шах и да правя физически упражнения, но това не означава, че трябва да отделям за тези дейности по няколко часа дневно.

• Имам копнеж да уча, да наставлявам и да създавам общности, които създават движение. Тъй като всяко от тези неща е част от моята първостепенна цел, посвещавам основна част от времето си всеки ден, за да се усъвършенствам в тези области.


VI. Фокусирай се върху едно нещо в дадения момент

• Когато си със семейството си, бъди и в мислите си с него, а не на работа. Когато си на работа, бъди там, а не мисли за хобитата си. Например, когато си на работа не сърфирай в интернет и не влизай във Фейсбук, не се разсейвай. Това ще ти попречи да се усъвършенстваш в работата си и ще намали ефективността ти. Насочи цялото си внимание върху онова, което си отговорен да свършиш!

• Яков 1:8 казва, че “колебливият човек е непостоянен във всичките си пътища.”


VII. Никога не прави компромис с първостепенната си цел, видение и мисия.

• Целта отговаря на въпроса “защо”.

• Видението отговаря на въпроса “как”.

• Мисията отговаря на въпроса “какво”.

• Доброто е враг на най-доброто.

• Разполагам с много възможности как да прекарам времето си. Трябва обаче да отговоря на въпроса дали дадената възможност съответства на мисията ми (онова, върху което се предполага да се фокусирам) и ако е така – имам ли времето да направя даденото нещо по превъзходен начин?


VIII. Поддържай здравословен баланс в живота си

• Ако не балансираш нещата, тогава уменията ти в дадена област ще пострадат.

• Например, Бог създаде човешкото тяло по такъв начин, че неговото здраве зависи от здравето и правилното функциониране на всяка негова част. Например, масажистът въздейства върху мускулите, терапевтът – върху ставите, а хиропрактикът – върху нервната система в тялото. Когато някоя от тези системи не е в добро състояние, това може да повлияе негативно върху тялото, душата и духа ти. Зъболекарят разбира, че устната хигиена на практика определя здравето на сърцето. Ето защо всеки от тези специалисти може да твърди, че неговата област е най-важна, защото всяка част от тялото влияе върху всички останали.

• Аз съм призван да бъда верен, постоянен и превъзходен при изпълнението на всяка отговорност, която ми се възлага, без значение дали тя ме пали най-много или не. (Налага ми се да правя неща в помощ на църквата, семейството си и хората около мен, които не винаги отговарят на дара и желанията ми. Но това е тест за вярност, който изгражда характера. Ако не мога да бъда верен в тези отговорности, то аз не съм балансиран и Бог не може да ми повери неща, за които имам вътрешен копнеж. Най-велик в Божието царство е човекът, които не мисли за себе си, а действа като слуга.)

• Аз съм призван да поставям на първо място Божието царство в живота си що се отнася до моето семейство, призвание и личностно обновление. Животът е постоянна битка за постигане и поддържане на добър баланс в подвижните пясъци на живота и обстоятелствата. Например, мога да посветя целия си живот на целта да създам богатство и мога да бъда наистина успешен в това. Но ако, докато усвоявам бизнес умения, изгубя здравето, семейството и връзката си с Бог – това не е истински успех! Баланс означава да работя усърдно, да свиря усърдно, да спя достатъчно, да се храня правилно, да търся Бог в лична и обща молитва и да слушам какво Духът казва за църквата, за да може да дам приноса си за изпълнението на нашата обща съдба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове