2010/09/10

С БОГА НАПРЕД, А НЕ В КРЪГ!

Тези от вас, които редовно слушат предаванията на Транс Световното Радио сигурно помнят че нашата последна проповед беше със заглавие “Какво е грехът” и ние видяхме, че според Светото Писание, той е нещо ужасно. В него няма нищо привлекателно и добро, но е една постепенно действаща отрова, която би довела човека в крайно сметка до духовна смърт ако той не направи нещо, за да излезе от него. Да излезе от пътя на този свят, който е много широк и удобен и води надолу, така че е лесно да се върви по него. Но краят му е смърт, вечна смърт, безвъзвратна. Характеристиките, които Словото на Бога дава за греха са, както говорихме миналия път, че той е една ужасна болест, която засяга целия човек и която е разпространена по целия свят. Че грехът е една свръхвисока стена, която застава между човека и Бога и прекъсва тяхното общение. Че грехът също така е едно въже, което държи човека като негов роб. Грехът е и най-големия крадец на нашия мир, пречи на Божиите благословения в нашия живот, наранява ни дълбоко пишейки като с желязна писалка по нашите сърца и е едно блато, тиня, в която някой, като продължава да съгрешава – се търкаля отново и отново.
Грехът ограбва благословенията, които Бог има за нашия живот! И след като грехът е толкова страшен и ужасен – как можем да се справим с него? За човеците е невъзможно, казва ни Библията в Евангелието на Матея 19:26. Затова Бог Отец изпрати Своя Син на света, за да отмахне греха като пожертвува себе си. Кръвта на Исус Христос ни очиства от всеки грях. Никой друг не може да ни спаси защото няма под небето друго име дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим!
А Бог има за нас нещо много повече от това просто да се борим с греха. Той има цел и план за нашия живот. Има за нас посока, път който да извървим за Негова слава, изпълнявайки Неговата воля за своя живот и прославяйки Неговото име с всичко и във всичко, което вършим.
Животът с Бога, чистия и свят живот с Него, правят ние да вървим напред, правят ние да напредваме, да растем духовно, да укрепваме във вярата, прави да се развиваме. А развитието има в себе си зародиша да се изпълни дадената цел. Бог е Бог на целта, Бог на изобилието и съдържанието, Бог творящ. Всяко дадено добро под небето идва от Неговия трон, делото на спасението на човешките души е Негова идея. Той е в основата на всичко добро и чудесно, на всичко полезно и красиво, което става по цялата земя. Най-доброто, което човек може да направи е да бъде свързан с Бога и да работи с Него по това което Бог вече е планирал и върши. Това което Бог е планирал е най-доброто за човека. Божието дело е главно в две насоки – вътре в нас самите и чрез нас и далеч от нас да прославя своето Име! На мен, а и на всеки един от нас Бог говори и казва: Не можеш да видиш велите и чудесни дела, които върша в теб, чрез теб и далеч от теб! Това е Божия план за живота на всеки един човек. Бог иска да променя първо нас самите отвътре и след това да ни употреби в делото на спасението на безценните човешки души. Защото Бог не иска ни една душа да се загуби в пъкъла!
Бог има за нас посока и цел! Когато изведе израилтяните от Египет, който символизира греха, в който всеки един от нас е живял когато не е познавал Христа, Бог имаше предвид не просто да ги изведе от земята на робството, нито да ги остави в пустинята, а да ги заведе в обещаната земя. Да ги направи народ за пример на всички останали народи, за да заживеят и те за Божия слава. Бог имаше в плана си за Израил път напред! С Бога пътят ни винаги върви напред, дори и когато минаваме през тежки изпитания, дори когато край нас е мъгла и нищо не се вижда. Апостол Павел вървеше напред, дори когато се намираше в затвора, дори завеждането му във вериги в Рим не беше нищо по-различно от това да се изпълни Божия план Евангелието, Благата вест, според както беше казал Исус, да стигне до края на земята! Израил трябваше да върви напред и след съвсем малко дни да достигне обещаната земя, в които текат масло и мед. Но от Библията знаем, че това не се получи, а народът се разбунтува срещу Бога и вместо да върви напред - започна да се върти в кръг. Грехът, бунтът срещу Бога, винаги правят човек да започне да се върти в кръг, без ясна цел и посока. Затова независимо от това какво е постигнал човек в живота, колко известно е неговото име и колко пари има, когато чрез греха си е отделен от Бога – той върви без цел и посока и ако го попиташ “Как си днес?”, ще получиш отговор: “Все същото и все същото!”.
Бог е предвидил когато сме малки деца, ние да се храним с мляко е да растем. Има време, когато е времето за детска градина, за училище, за навлизане в зрелостта. После ставаме самостоятелни, създаваме семейства, поемаме своите отговорности. Цялото наше развитие на живота също е един път, в който всяко нещо си има своето време и не е никак приятно на средна възраст да вършиш нещо, което е трябвало да вършиш като дете. Изоставането никога не е приятно, нито смесването на нещата.
От един вярващ Бог очаква да се ожени, омъжи за Негово чадо, да станат едно, да търсят изпълняват Божията воля, да имат вярващи чада, които да растат, да създават свои семейства и също да имат вярващи чада, които да живеят за Бога и така Неговото слово да се предава и разпространява. И всичко това също е път напред. А прелюбодеянието спира вървенето напред и човек започва да се върти в порочен кръг.
Божията воля за всеки човек е първо да се покае за своите грехове и да приеме Исуса Христа като свой личен Спасител. След това да тръгне в Неговия път, четейки Словото и общувайки с Бога в молитва, присъединявайки се към църква, в която се проповядва Словото на Господа. И така в общение с Бога и други вярващи – да расте, да се развива и да се подготвя за изпълнение на задачата, която Бог има за неговия живот! И това също е път, път напред. И ако човек иска наистина да върви напред ще трябва да страни от грехове като клюки и одумване, критикарство и бунт... и всичко онова което е посочено в 1 глава на Посланието към Римляните и Посланието към Галатяните. Защото ако планът на Бога е да вървим напред, да се развиваме и изпълним призванието за нашия живот, то планът на дявола е да се въртим в кръг и никъде да не отиваме, нищо да не вършим, в нищо да не напредваме, никакви плодове да не даваме...
Моето пожелание към всеки един от вас, към теб лично, е твоят път да бъде винаги напред, винаги с Бога! Огледай и очисти в своя живот всичко, което не е от Бога и което прави да се въртиш в кръг! Пожеланието ми е да узнаеш Божия план за твоя живот, да изпълниш своето призвание и да можеш с увереност като апостол Павел да кажеш: “Пътя извървях, задачата изпълних!”. И Бог да те посрещне с отворени обятия и с думите: “Добре дошъл, добри и верни мой слуга!”. Амин!

Взето от книгата: "От Амвона" София 2001г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове