2012/03/16

ПАстори

Това е извадка от кратка статия, написана от приятел, който уважавам и ми се струва, че би била полезна:

Никъде в Св. текстове няма деноминации и глави на деноминации (църкви), напр. пише: 'До общността на Бога, която е в Коринт' 1Ко1:2. Би трябвало и днес да бъде така, а не: "църквата на Пенчо в София", което е различно "нещо" от "църквата на Гошо в София". Те на практика не са едно. Волята на нашия господар Исус, както се вижда от написаното, е в София (и не само там) да има ЕДНА Божия общност, а не 100 разделени организации, всяка с някакво свое име и директор, глава (пастор). вж Де15:, 20:17 и др.

Вярващите ще спрат разцеплението си и ще бъдат на един ум, когато отхвърлят човешките учения и държат Божието учение. Никой по времето на пратениците на господаря Исус не си е правил човешки именувани организации (деноминации/църкви), и след това да се нарича техен пастор, пастир, и подобни; никой не е правил църковни служби; никой не е събирал методично пари от вярващите за някаква своя организация; Никой не е събирал десятък в каквато и да е ситуация. Всеки опит за еднолично водачество е бил порицаван 3Йо1:9. Вярващите са се наричали ученици (на господаря Исус)(около 300 пъти в ДНЗ), вярващи, и рядко(3-4 пъти в ДНЗ) сподвижници/последователи на помазаника (Исус) (вж.християнин); в даден град е имало ЕДНА общност на Бога, като в тази общност е имало старейшини(или: старши), които са били старейшини на ЦЯЛАТА общност, а не всеки на някаква своя организация; те са показвали пример на по неукрепналите вярващи и не са властвали над никого, нито са правили служби. Братята и сестрите, в господаря, са се събирали по къщите си и въпреки това са били едно, защото са държали учението на господаря Исус, и само той им е бил глава и господар, като думите на Бога са били критерият за истинност, а не мнението на хората.

Ако някой твърди нещо, което противоречи на написаното, на кого противоречи този човек? На човека ли да вярваме или на това, което Бог ни казва чрез пророците и пратениците си?


В новия завет няма пастори/пАстири...

...като с това се е "образувала" нова "бълг." дума пАстир, която означава „главя на вярващите“/"директор на религиозна фрма“ и няма НИЩО ОБЩО с гръцката дума ποιμην (говедар, овчар), която стои в писмото до Еф4:11. Така, чрез своеволното и погрешно тълкуване на превода на Еф4:11 на практика се разпространява една лъжа, и то, за съжаление, най-вече сред вярващите. ..


Бог не е учил в новия завет за хора, наречени „пастори“/„пАстири“ или хора заемащи позиция/упражняващи дейност като на сега действащите т.нар. „пастори“.

по-стар, старейшина, старши


Това всъщност са старейшините, (за разлика от по-младите, 1Пе5:1, 5).


“...Увещавам старейшините сред вас - аз, който също съм старейшина, свидетел на страданията на помазаника и участник на славата, която ще се разкрие: Започнете да „пасете“ „стадото“ на Бога, което е сред вас, като го наглеждате не по принуда, а с желание; не за срамна печалба, а с готовност; не като такива, които господаруват над [свое] наследство, a като сте пример на „стадото“. И когато се яви главният „овчар“/„говедар“ ще получите нетленната корона на славата.

Така и по-младите, ...” ( I-во писмо от Симон, 5:1)


Симон заявява, че той също е такъв, макар и да е пратеник (гр. αποστολος). Забележете, че те са сравнени с говедари/овчари, но изрично им е забранено да се разпореждат с по-младите като с наследство, длъжни са само да им показват пример.


Това противоречи на, и категорично отхвърля своеволните човешки тълкувания на думата „говедар“/„овчар” е този контекст - че уж бил човек, който управлявал някаква своя „църква“/„деноминация“. Никъде в Св. текстове няма църкви/деноминации, нито пастори, които да управляват всеки някаква си своя църква, и да водят някакви, т.нар., 'служби'. Лк.15:25; Йо8:9; Де2:17; 1Ти5:2; Ев11:2; Отк4:4


Също така те, старейшините, са и надзорниците Де20:17,28, Тит1:7, повече известни с непреведената гр. дума επισκοποι [епископои]. Никъде в Св. текстове не се споменава, нито дори намеква, тези хора да са си правили организации (църкви), да са правили църковни служби, да са събирали десятъци и прочее църковна дейност...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове