2009/02/22

Първо търсете Божието царство

Молитвите ни към Бог говорят много както за вярата, която имаме, така и за начина, по който живеем. Ако постоянно се молим за материални облаги, финансова сигурност и независимост, че дори и съвършено здраве, то най-вероятно тези неща са по-важни за нас отколкото Бог. Още повече, това е признак, че най-вероятно живота ни се върти именно около материалната и физическа сигурност и независимост.

Исус използва безпокойството и тревогите ни, за да ни покаже колко силна трябва да е вярата ни, как трябва да живеем и съответно – как трябва да се молим. Нека се обърнем към неговите думи от Матей 6:19-34:

Недейте си събира съкровища на земята, гдето молец и ръжда ги изяжда, и гдето крадци подкопават и крадат. Но събирайте си съкровища на небето, гдето молец и ръжда не ги изяжда, и гдето крадци не подкопават нито крадат; защото гдето е съкровището ти, там ще бъде и сърцето ти. Окото е светило на тялото; и тъй, ако окото ти е здраво цялото ти тяло ще бъде осветено; но ако окото ти е болнаво, то цялото ти тяло ще бъде помрачено. Прочее, ако светлината в тебе е тъмнина то колко голяма ще е тъмнината! Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона. Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си, какво ще ядете или какво ще пиете, нито за тялото си, какво ще облечете. Не е ли животът повече от храната, и тялото от облеклото? Погледнете на небесните птици, че не сеят, нито жънат, нито в житници събират: и пак небесният ви Отец ги храни. Вие не сте ли много по-скъпи от тях? И кой от вас може с грижене да прибави един лакът на ръста си? И за облекло, защо се безпокоите? Разгледайте полските кремове как растат; не се трудят, нито предат; но казвам ви, че нито Соломон с всичката си слава не се е обличал като един от тях. Но ако Бог така облича полската трева, която днес я има, а утре я хвърлят в пещ, не ще ли много повече да облича вас маловерци? И тъй не се безпокойте, и не думайте: Какво ще ядем? или: Какво ще пием? или: Какво ще облечем? Защото всичко това търсят езичниците, понеже небесният ви Отец знае, че се нуждаете от всичко това. Но първо търсете Неговото царство и Неговата правда; и всичко това ще ви се прибави. Затова, не се безпокойте за утре, защото утрешният ден ще се безпокои за себе си. Доста е на деня злото, което му се намери.

Гриженето или безпокойството, за което Исус говори води до разделение между нас и Бог. Самата дума за грижене или безпокойство използвана в този пасаж означава „раздвоение“, „разединение“, „разделение“. С други думи, колкото повече се безпокоим за неща различни от Божието царство и святия живот, толкова по-далеч отиваме от Бог и вместо него поставяме парите, дрехите, храната си и всичко останало над Него.

И така – необходимо е постоянно да проверяваме за какво се молим, защото е прекалено лесно с малки крачки, след известно време, да се озовем далеч от правия път. Молиш ли се за Божията воля най-напред, или все някак си тревогите от ежедневието заемат място преди Бог? Достатъчно силна ли е вярата ти, за да се молиш искрено и най-напред да бъде Неговата воля, дори това да означава, че ти ще се изправиш пред още повече трудности?

Факт е, че всички сме изправени пред материални нужди и то постоянно. Нашата реакция спрямо тях, обаче, е отражението на нашата вяра в Бог, а не самите нужди. Обещанието на Исус към нас не е за безпроблемен живот и абсолютна сигурност и независимост. Това, по-скоро би ни отдалечило от Бог, защото няма да имаме особена нужда от Него. Но нашият Спасител ни обеща и даде мир, какъвто никой друг не би могъл да ни даде. Ако му вярваме за спасението, то бихме могли да го поставим и на първо място в живота и молитвите си. Търси Божието царство и Неговата правда най-напред!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове