2011/02/14

Комплимент вместо оплакване

„Вършете всичко без ропот и без съмнение“ (Филипяни 2:14)

„Оплакването бързо ни отравя – емоционално, социално и духовно“

Нещата не винаги стоят така, както ни се иска. Хората не винаги правят това, което ни се иска. Животът няма да е както в мечтите ни. Свиквайте с това. Оплакването ни няма да промени нищо. То не ни помага и е лош навик, но въпреки това лесно се усвоява. По-добре да променим нещо, което не ни харесва, отколкото да се оплакваме за него на някой, който не може да направи нищо по въпроса. Някои хора се оплакват гръмко и на всеки, който би ги изслушал. Други мърморят под носа си постоянно. Обикновено тези, които трябва да чуят оплакването не го чуват, а всъщност някой „нещастен слушател“ го приема. Нещо подобрява ли се, когато се оплакваме? Нещо променя ли се към по-добро?

В повечето случаи, когато се оплакваме става въпрос за лош навик. Библията нарича това „роптаене“. Нещо като постоянно мърморене под носа. „Зароптаха в шатрите си и не послушаха гласа на Господа. Затова Той вдигна ръката Си да ги измори в пустинята“ (Псалм 106:25, 26).

Никой не харесва тези, които постоянно се оплакват. Ако искаш да спрат да те избягват – спри да се оплакваш. Кой би искал в компанията си човек, който винаги се оплаква и е недоволен от всичко? След време хората просто ще спрат да те слушат. Негативните коментари постепенно биват заглушени и накрая хората ги игнорират.

Оплакването бързо ни отравя – емоционално, социално и духовно. „Оплаквам се и духът ми отпада“ (Псалм 77:3). Не е полезно и със сигурност не помага нито на теб, нито на хората около теб. Критичното отношение не ни отива и не ни помага. Бих оприличил оплакването на детинското мрънкане или чегъртането с нокти по дъска (вероятно само при прочитането на последното настръхваш).

Ето какъв е проблемът – всеки път, когато повтаряш нещо, вярно или невярно, ти засилваш вярата си в него. Това е така, както за положителните неща, така и за негативните. Повтаряй си нещо много пъти, без да бъдеш поправен и накрая сам започваш да го вярваш. По същия начин е с оплакването. Всеки път, когато облечеш оплакването си в думи, то звучи по-точно и по-оправдано.

Ако искаш да бъдеш по-щастлив ще трябва да промениш някои неща в себе си. „Най-накрая, братя, всичко, което е истинно, което е честно, което е праведно, което е чисто, което е достойно за обич, което е благодатно, ако има нещо добродетелно и ако има нещо похвално, това зачитайте. Това, което сте и научили, и приели, и чули, и видели в мен, него вършете; и Бог на мира ще бъде с вас“ (Филипяни 4:8, 9). Вместо да се оплакваш прави комплименти. Ще се изненадаш колко по-доволен ще бъдеш и колко повече подкрепа ще получиш от хората около теб. Да направиш комплимент означава да търсиш нещо, което да похвалиш. Да се оплакваш означава да търсиш нещо, което да критикуваш. Кое според теб работи по-добре? Спри да търсиш това, което не е наред. Започни да забелязваш хубавите неща наоколо. Когато комплиментът е искрен, той насърчава и изгражда хората. А оплакването обезсърчава както теб, така и другите.

Молитвата ми за теб днес е: прави повече комплименти, бъди още по-щастлив в живота и взаимоотношенията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

please post your comment,
thank you!

Всичко за мен

Моята снимка
Млад човек,който обича да общува с другите хора,обича истинското приятелство.Най-добрият ми приятел се казва Исус Христос и Той е причината за всичко добро в моят живот.Той ми помага всеки ден да бъда близо до Него,и да помагам на тези,които Той обича. Обичам да се грижа за деца,и харесвам да съм от полза на приятелите ми около мен.

Търсене в този блог

Последователи

Етикети

Моят списък с блогове